The Slate House

The Slate House

 

Location

Port Isaac

Status

Construction tender

Year

2019

 

Slate House is a four bedroom residence located in the seaside village of Port Isaac on the Atlantic coast of north Cornwall, the setting for the TV show Doc Martin.

 

It’s design is inspired by the hanging slate facades of the traditional fisherman’s cottages found in the steep winding streets of the village. Slate is a vernacular material for the village due to its proximity to the renowned Delabole Slate Quarry and is often used on the walls as well as the roof to act as a shield against the weather that comes in off the Atlantic Ocean.

 

The house is built over two levels, with two bedrooms on each floor and a communal living area on the ground floor. Secret balcony courtyards are discretely located within the roof ridges at each end of the house to provide views over the garden and towards the sea. The upper floor bathroom features a shower tower, disguised within a chimney. On the ground floor, sliding doors open to merge the inside with outside, making the garden an extension of the indoor living space.