Baldstocks

Baldstocks

 

Location

The Cotswolds

 

Status

Complete

 

Year

2019

 

Photography

George King Architects

 

This extension to a 17th century Cotswold cottage is designed as a flexible space that will allow the client to enjoy their beautiful garden setting all year round. Located in a conservation area and a designated Area of Outstanding Natural Beauty, the key design feature of the extension is a set of sliding glass doors which disappear behind timber bookcases to open the entire room up to the garden. Combined with a cantilevered roof structure the effect is of a room that in the summer can be completely opened up, creating an unenclosed space that bleeds into the landscape, ideal for relaxing, entertaining and enjoying the sunshine. Likewise in the winter the glass walls can be closed to provide a cosy garden room that allows enjoyment of the garden in any weather.

 

The new extension is clad in charred timber to match the original dark stained timber windows and beams of the cottage while the interior finishes are birch to match the existing stone walls. The steel structure of the extension is hidden behind the timber bookcases which also form pockets for the sliding glass doors.